Acousticrete: vernieuwend akoestisch architectonisch beton

Architectonisch beton in binnenruimtes toepassen? Dat lag tot voor kort niet voor de hand, vooral door de negatieve invloed op de akoestiek. Decomo, producent van prefab architectonisch beton, ontwikkelde Acousticrete − een uniek concept dat het uitzicht van een klassiek architectonisch betonelement combineert met een geluidsabsorberende werking.

Geluidsfequenties wegfilteren

De basis van de betonsamenstelling blijft hetzelfde als het architectonisch beton dat Decomo al jaren produceert, met dezelfde mogelijkheden qua vormgeving, afwerking en kleur. Het verschil: bij Acousticrete maakt het bedrijf gebruik van het principe van een Helmholtz-resonator.

Werner Hulstaert, Area Sales Manager Decomo Nederland: ‘We integreren cilindervormige kanalen en sleuven in het beton waarlangs het geluid kan binnendringen. Het volume van de kanalen en de sleufdiepte worden zo op elkaar afgestemd dat we bepaalde geluidsfrequenties kunnen wegfilteren.’

Unieke vondst

Het Helmholtz-principe in architectonisch beton toepassen, dat deed niemand Decomo voor. Het verruimt de mogelijkheden voor architecten en ontwerpers en dus ook van wit cement dat vaak in architectonische beton verwerkt wordt.

In eerste instantie wil Decomo Acousticrete toepassen voor wanden in grote ruimtes waar geluid een probleem vormt – zoals zwembaden, sporthallen, ontvangstruimtes en trappenhallen. Kleinschaliger kan het product ook geschikt zijn voor klas- en andere lokalen in scholen.

En nu concreet

Decomo ontwikkelde Acousticrete samen met Peutz en Arup, twee toonaangevende constructeurbureaus op het gebied van akoestiek en lawaaibeheersing. Het product is dus wetenschappelijk sterk onderbouwd, werd uitvoerig getest en zette uitstekende testresultaten neer.

Werner Hulstaert: ‘Wij gaan nu een traject in waarbij we architecten over ons product informeren en hen vragen of ze een project hebben waarin Acousticrete concreet toegepast kan worden. Bedoeling is om al in het voorontwerp mee te kijken waar de panelen geïntegreerd kunnen worden in de draagstructuur.’

www.decomo.be