Duurzaam beton mogelijk op basis van gerecycled materiaal

Beton recyclen naar duurzaam cement en betonaggregaat? Het kan. Dat bewijst het Europese samenwerkingsproject C2CA, waarin de recyclebaarheid van 20.000 ton oud beton getest werd. Het ENCI/CBR cementlab in Maastricht en het betonlab in Rotterdam werkten actief mee aan het project, dat recent werd afgerond.

Toepasbaar voor toeslagmateriaal

Wat toont C2CA aan? Dat gerecyclede aggregaten niet onderdoen voor natuurlijke aggregaten. Integendeel, weet Marcel Bruin van ons betonlab: ‘C2CA heeft inzicht gegeven in wat er mogelijk is met de onderzochte recycletechnieken: ADR (Advanced Dry Technology) in combinatie met autogeen malen. Als we kijken naar de toepasbaarheid van de gerecyclede producten in cement en beton, dan zien we dat het voor toeslagmateriaal goed gelukt is. De toepasbaarheid van fines in klinker en cement was dan weer minimaal.’

In haar laboratoria onderzocht TU Delft ook nog andere recyclingtechnieken. Daarnaast werd ook gekeken naar in situ kwaliteitscontrole van alle in- en uitgaande stromen in het recycleproces.

Opvallend: de invloed van cementsteen

Het cementlab van ENCI/CBR in Maastricht voerde een uitgebreide productieproef uit op de fijne fractie uit het gerecyclede beton. Dat cement werd, samen met de toeslagmaterialen, daarna aan een grondig betononderzoek onderworpen. Dat gebeurde in het betonlab in Rotterdam, bij Heidelberg Technology Center en bij Holcim.

Marcel Bruin: ‘Met alle producten uit de recyclage kun je een goed en duurzaam beton produceren. In onderzoek door een andere partner in het project (AGH University of Science and Technology, in Krakau, Polen) lijkt gerecycled toeslagmateriaal niet slechter te presteren dan primair toeslagmateriaal. Hoe dat komt? Vanwege een huidje van cementsteen op de deeltjes.’

C2CA

C2CA staat voor “Advanced Technologies for the Production of Cement and Clean Aggregates from Construction and Demolition Waste”. Het project krijgt nu een vervolg in HISER: “Holistic Innovative Solutions for an Efficient Recycling and Recovery of Valuable Raw Materials”.

C2CA werkt in zeven stappen:

C2CA - proces.
 

Uitgebreide informatie over C2CA vindt u op www.c2ca.eu/partners/tu-delft.