Accent Business Park

Accenten in gepolijst beton
 

Voor toonaangevend bedrijvenpark in Roeselare

Het Accent Business Park – ideaal gelegen aan de afrit Roeselare langs de E403 − doorstaat wat uitstraling betreft, elke test met een doorsnee bedrijvenpark. Beton, waarin wit cement van CBR verwerkt is, speelt hierin een belangrijke rol. Het geeft kantoorgebouw B7 en het zakenhotel Mercure, dat zijn deuren opende in het najaar van 2014, een ultramoderne look die de economische dynamiek en ambitie van de regio uitstekend weerspiegelt. 

Architectuur trekt talent aan

Hoe trek je als bedrijf in de 'war for talent' sterke profielen aan die hun werkgever maar te kiezen hebben? Door ze te laten werken in een bedrijvenpark dat aan al hun noden voldoet. De ligging en de architectuur van het Accent Business Park zijn grote troeven.

Werknemers staan niet in de file, de kantoorgebouwen bieden alle moderne faciliteiten − zoals moduleerbare ruimtes en ondergrondse parkeergelegenheid − en zijn milieuvriendelijk. De hedendaagse architectuur sluit naadloos aan bij de dynamische ondernemersgeest in de regio. Marktonderzoek legde de behoefte aan hotelfaciliteiten op het bedrijventerrein bloot. Met de komst van het viersterren zakenhotel Mercure vult het Accent Business Park die behoefte in.

Gepolijst wit

Decomo, producent van architectonisch beton, leverde de prefabelementen voor de gevels van kantoorgebouw B7 en het Mercure hotel en gaf het zijn karakteristieke kleur en uitstraling. Kantoorgebouw B7 springt daarbij het meest in het oog, met zijn opvallende gevel van sandwichpanelen uit wit gepolijst beton. Voor het architectenteam van BURO II + ARCHI+I moest het beton zo wit mogelijk zijn.

Kristof Soenen, Sales Manager Decomo: "Wij stelden een basissamenstelling voor met wit cement van CBR, wit zand en witte granulaten. Om de structuur van die granulaten bloot te leggen, hebben we het beton gepolijst. Dat geeft niet alleen op het gebied van uniformiteit een meerwaarde; door zijn uiterst gladde afwerking is het ook bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het gepolijste beton houdt minder snel vervuiling vast, wat een belangrijke troef is gezien de ligging van het gebouw aan de autosnelweg E403."

Drie tinten grijs-wit

Voor het viersterrenhotel werd gekozen voor een patchwork waarbij drie tinten, die overgaan van grijs in wit, verwerkt werden in de betonnen gevelelementen – met een knipoog naar kantoorgebouw B7.

Kristof Soenen: "We gebruikten dezelfde basissamenstelling als voor gebouw B7: wit cement en zand. Het verschil in kleur krijg je door in de samenstelling het grof granulaat te wijzigen. Dit is alleen mogelijk bij gepolijst beton omdat het met behulp van diamantschijven wordt afgeslepen tot het grof granulaat zichtbaar wordt. Op deze manier wordt het polijsten van de gevelelementen de kleurbepalende factor binnen het productieproces. Daarnaast wordt er in onze betoncentrale en productie-eenheid nauwlettend op toegezien dat we de gevraagde constante kwaliteit halen, een proces dat wordt bewaakt door een gecertificeerd kwaliteitssysteem."

Roeselare
België