KBC-kantoor

Duurzaam kantoor, meer dan schone schijn
 

Strak en wit. Zo ziet het KBC-kantoor in Gooik er langs buiten uit. De gevel bestaat uit gezuurde betonnen prefabelementen van Loveld, geproduceerd met wit cement van CBR. Het gebouw is niet alleen strak en mooi, maar bovenal duurzaam. Het dankt zijn uiterst lage ecologische voetafdruk onder meer aan de toepassing van schijnvoegen, waarmee Loveld panelen samenvoegde en zo de productie van de gevelelementen optimaliseerde.

Nulenergiekantoor

Een energiezuinig en duurzaam kantoor neerzetten, dat was het uitgangspunt van KBC. Het eindresultaat overtrof alle verwachtingen. Door een uitgepuurd duurzaam ontwerp en een slimme modulaire inplanting van de technische installaties bedraagt het E-peil niet meer dan 1. Dat maakt van het kantoor in de praktijk een nulenergiegebouw. Studiebureau Ingenium en Goedefroo+Goedefroo architecten sleepten voor ontwerp en realisatie de publieksprijs van de innovatiewedstrijd ‘2020 Challenge’ in de wacht.

Wit is cool

Gezuurde prefabelementen uit witcementbeton geven het KBC-kantoor een cleane, ultramoderne look. Loveld, gespecialiseerd in gevelarchitectuur en architectonisch beton, gebruikte voor de panelen wit cement van CBR omwille van de constante kwaliteit – een absolute vereiste voor gekleurd architectonisch beton. De witte kleur levert in de zomer energiewinst op. Wit weerkaatst namelijk het zonlicht, waardoor niet veel koeling nodig is.

Vincent Termote, Area Sales Manager Loveld: "Wit is altijd dankbaar. De gevelelementen werken zoals een etalage: ze trekken mensen aan. En dat is goed voor zowel klant, aannemer als leverancier. Ik verwacht nog veel positieve reacties."

Innovatieve aanpak

Door het gebruik van de betonnen gevelpanelen wordt bespaard op metselwerk, bepleistering en gevelsteen. Dit heeft op zich al een gunstige impact op de ecologische voetafdruk van het gebouw.

Vincent Termote: "Maar de grootste innovatie zit ‘m in het gebruik van schijnvoegen om panelen samen te voegen. Zo kun je ook voor een kleinschalig project op een milieuvriendelijke en rendabele manier produceren. Initieel hadden we drie keer zoveel elementen voorzien. Door het aantal panelen terug te dringen, waren er minder manipulatiehandelingen in de fabriek nodig en bespaarden we op transport. Alles ging veel sneller en werd uiteindelijk goedkoper. En daar hadden alle partijen baat bij."

Gooik
België