Zorghotel Swinhove

TioCem® wit voor zorghotel
 

In Zwijndrecht nabij Rotterdam verrijst op de plaats een nieuw zorghotel voor senioren. Topos Architecten liet zich voor het ontwerp en de materiaalkeuze inspireren door de bijzondere ligging langs de autosnelweg A16.

Opmerkelijk aan dit project is dat de buitengevel van zorghotel Swinhove opgetrokken werd in TioCem® wit-cementbeton, een primeur in de Nederlandse utiliteitsbouw. Ronald de Rooij: "Een helder witte gevel creëert niet alleen een esthetisch uiterlijk. TioCem® zorgt er ook voor dat vuil en fijn stof in de lucht zich minder vlug hechten op het betonoppervlak. En voor een zorgorganisatie was het meegenomen dat TioCem® een luchtzuiverende werking heeft."

TioCem® is een wit cement dat nanodeeltjes titaandioxide bevat. Die zorgen voor de afbraak van schadelijke stoffen. Het titaandioxide in TioCem® gedraagt zich als een fotokatalysator. Dat proces wordt geactiveerd door licht (UV-stralen) en vindt plaats aan de oppervlaktelaag. Betonproducten die voldoen aan de testresultaten conform de Italiaanse norm UNI 11247:2007 krijgen het TXActive® label toegekend.

Zwijndrecht
Nederland