Piazza Autostadt

TioCem® houdt Autostadt schoon
 

Autoproducent Volkswagen hecht veel belang aan zijn groene imago. Dat bewijst het met de BlueMotion-technologie. Maar aandacht voor het milieu gaat in Wolfsburg verder dan wagens ontwikkelen met een lage CO2-uitstoot. Welkom in de schone wereld van Autostadt.

Auto’s en architectuur

Je merkt het meteen als je Autostadt betreedt. Hier, in het ‘service- en communicatiecentrum’ van het Volkswagen-concern, staat alles in het teken van duurzame mobiliteit. VW ontvangt zijn voornamelijk Duitse bezoekers in een adembenemend, lichtovergoten gebouw voorzien van veel groen en rustgevende waterpartijen. De expositieruimtes, de restaurants, de bioscopen en de winkels komen uit op de overdekte Piazza, het middelpunt van het gebouw. In dit overweldigend staaltje van hedendaagse architectuur kom je werkelijk ogen te kort. Wat de drommen autoliefhebbers niet meteen beseffen, is dat het hele Autostadt-concept gebouwd is met duurzame materialen. Bedrijfsleider Otto Ferdinand Wachs vertelt: "In Autostadt is duurzaamheid en aandacht voor milieuvriendelijke bouwmaterialen een absolute prioriteit. Toen we besloten om in de aanloop naar de Movimentos feestweken de esplanade voor de Piazza (3200 m2) opnieuw aan te leggen, kozen we dan ook bewust voor een innovatief betonproduct met heel ‘schone’ eigenschappen."

Technologie van de toekomst

Het betonproduct in kwestie komt van het Duitse Lithonplus en wordt gemaakt op basis van TioCem®-cement. Net als VW investeert Lithonplus structureel in de ontwikkeling van duurzame producten. Zo maakt het met behulp van door CBR geleverd TioCem®, betontegels met luchtreinigende en vuilwerende eigenschappen. Deze worden op de markt gebracht onder het eigen label ‘photocatalic air balance technology’. Concreet betekent dit dat de tegels voor het Piazza-plein in Autostadt schadelijke en vervuilende stoffen die in de lucht aanwezig zijn, afbreken. De toplaag van het tweelagige betonproduct wordt gemaakt met het fotokatalytische TioCem®-cement. De eigenlijke katalysator is titaandioxide, aanwezig in TioCem® – een wit cement van CBR met TXActive®-technologie. Zoals bij een natuurlijke fotosynthese breekt het onder invloed van UV-stralen schadelijke chemische verbindingen af. Zelfs op een bewolkte dag is een afbouw van schadelijke stoffen nog gegarandeerd. De betontegel van Lithonplus past dus perfect in het groene VW-plaatje. Trouwens, het zuiverende effect van het met TioCem® wit cement gemaakte beton is oneindig. Van een duurzame oplossing gesproken!

Schoon esthetisch effect

In Autostadt moeten alle materialen bijdragen tot het architectonisch verbluffende decor. Ook de bestratingselementen. Dankzij het witte TioCem®-cement was het perfect mogelijk een betontegel te maken in de kleuren en de afwerking die VW vroeg. Het schone resultaat mag gezien worden.

Het TioCem®-cement dat door ENCI  in  Nederland is geïntroduceerd is een wit portlandcement CEM I , in sterkteklassen 42,5 en 52,5, conform en 197-1, inclusief wijzigingsblad a1. Een geavanceerde procesbewaking in het TioCem®-productieprocedé waarborgt de chemische, fysische, mechanische en fotokatalytische producteigenschappen.

Wolfsburg
Duitsland