De Grote Post

In zee met wit cement
 

‘De Grote Post’ in Oostende transformeert in cultuurtempel

Het postgebouw van de Belgische kuststad Oostende, een monument van het naoorlogse laat-modernisme, stond jarenlang te verkommeren. Daar kwam vorig jaar verandering in. B-Architecten transformeerde ‘De Grote Post’ tot een cultuurcentrum met een indrukwekkend openluchttheater. Wit-cementbeton integreert zich perfect in dit amfitheater. Vanwaar de keuze voor dit materiaal?

Renoveren met respect

De stad Oostende schreef een wedstrijd uit om het monumentale postgebouw om te vormen tot een bruisend cultuurhuis. Het collectief B-Architecten haalde de opdracht binnen. Uitgangspunt: een nieuwe bestemming geven ‘door zo weinig mogelijk te doen’, met respect voor de originele architectuur van Gaston Eysselinck. Het nieuwe gedeelte moest complementair zijn met het oude.

Openluchttheater tussen oud en nieuw

B-Architecten ontwierp tussen de oude en nieuwe volumes een binnenplaats met een openluchttheater. Transparante loopbruggen, de zogenaamde ‘tubes’, rijgen oud en nieuw aan elkaar. Het openluchttheater is een ontmoetingsruimte en vormt de spil tussen de verschillende tentoonstellingsruimtes, de productie- en repetitielokalen en de kantoren.

Wit cement activeert

Voor het openluchttheater en de daarop aansluitende gevel werd wit-cementbeton gebruikt. Vanwaar deze keuze? B-Architecten: "Zo sluiten het amfitheater en de gevel perfect aan op elkaar. De nieuwe ingreep die je als een T kunt zien, past zich op nagenoeg natuurlijke wijze in het bestaande U-vormige postgebouw in. Op die manier respecteren we het oorspronkelijke monument. Maar dat is niet de enige reden om voor wit cement te kiezen. Veel heeft met kleur en lichtreflectie te maken: lichte materialen reflecteren het zo unieke ‘zee-licht’ uitstekend en activeren de gesloten binnenruimte. Deze ingrijpende maar subtiele toevoegingen voorkomen dat dit een donkere put zou worden."

Degelijk met prefab

B-Architecten: "De samenstelling van het beton was essentieel. Samen met de fabrikant BWK Sierbeton hebben we intensief gezocht naar de ‘juiste’ kleur. Die kleur moest passen bij het licht aan de kust en bij de andere materialen – baksteen en natuursteen. Daarnaast liet prefab toe om te spelen met de textuur: die is licht uitgewassen en heeft een iets grovere korrel. Door te kiezen voor prefab kon de ideale afwerkingskwaliteit gegarandeerd worden."

En over 100 jaar …

De keuze voor beton was ook een duurzame keuze. B-Architecten: "Over 100 jaar moet de binnenplaats van CC De Grote Post er nog altijd even mooi en degelijk uitzien. Prefabbeton is hiervoor een goede keuze. De drie toegepaste materialen in de binnenruimte hebben trouwens dezelfde esthetische duurzaamheidseigenschappen. En ten slotte: renoveren gaat gemakkelijker met beton dan met andere plaatmaterialen."

Oostende
België