SkylinE40

Kantorencomplex SkylinE40
 

Wit cement in duurzame hoofdrol

Rijdt u langs de E40, richting Brussel-Gent? Dan is het u zeker al opgevallen, net voor de afrit Aalst: het kantorencomplex SkylinE40. Het project combineert uitstraling met hoogtechnologische, ecologische oplossingen − waarvan wit cement één van de belangrijkste is.

Voor de bouw van het kantorencomplex werden gezandstraalde sandwichpanelen uit wit cement gebruikt – een esthetische keuze met, over de levensduur van het gebouw bekeken, een geringe ecologische voetafdruk. Denk maar aan het onderhoud: door de verminderde vuilaanhechting aan de sandwichpanelen moet de gevel minder vaak gereinigd worden.

Fikse besparing

De fabricage van de sandwichelementen voldoet aan heel strenge eisen. Dankzij de veelvuldige kwaliteitscontrole moet er op de bouwsite minder gemonteerd worden. Dit brengt een fikse besparing met zich mee.

Thermisch voordeel

Door de sandwichopbouw is bovendien geen luchtspouw nodig. Zo kan de totale dikte van de elementen optimaal benut worden, waardoor de thermische eigenschappen van de gevel verbeteren. De luchtspouw maakt plaats voor extra isolerend materiaal. De buitenbladen van de sandwichpanelen lopen door over de volledige hoogte van de omgekeerde balk.

Duurzaam omgaan met grondstoffen

De witte betonelementen voor SkylinE40 werden geleverd door Loveld, fabrikant van architectonisch beton. Deze producent:
   - verwerkt in het structurele grijs ongeveer 20% gerecycleerd betonpuin
   - recupereert en verwerkt het straalzand in de betoncentrale
   - recycleert het overtollige ijzer en verwerkt het opnieuw
   - gebruikt in de schrijnwerkerij enkel PEFC- en FCS-gecertificeerd hout
   - ziet erop toe dat isolatiematerialen altijd voldoen aan het Aplus- of A-label
   - laat de spaanplaatindustrie de gebruikte bekistingen recycleren

Aalst
België