Strandboulevard

Een dijk van een zeewering
 

Hurks Beton en CBR wit geven strandboulevard Scheveningen uitstraling

Natuurlijk ziet hij er mooi uit, de nieuwe strandboulevard in Scheveningen. Bijna 2 km terracottakleurige zeewering die de tand des tijds kan doorstaan – zelfs in een omgeving waar water, wind en vooral zout vrij spel hebben.

Een veilige, mooie dijk en boulevard: die verrijzen momenteel in Scheveningen. Om deze kustverdediging een bijzonder tintje mee te geven, werd de Spaanse toparchitect Manuel De Solà-Morales aangezocht. Hij tekende een bijzonder ontwerp uit, dat de originele, golvende kustlijn van Scheveningen volgt. De Solà-Morales wilde de boulevard een natuurstenen uitstraling meegeven – in beton. En dat was een kolfje naar de hand van Hurks Prefabbeton in Veldhoven, vertelt directeur Jan Dekkers.

Beton in terracotta

Jan Dekkers: "Voor de nieuwe strandboulevard hebben wij de gekleurde betonelementen geleverd: het gaat om bijzonder vormgegeven leuningelementen en vlakke elementen in terre armée. Daarvoor gebruikten we CBR wit portlandcement CEM I 52,5 R." Het hogesterktebeton dat Hurks gebruikte (B105) moest absoluut kleurvast zijn.

Jan Dekkers: "De architect wou een héél fijne korrelverdeling. We werkten naar een beton in bijna terracottakleur, met een kleine basaltprint erin. Het was een heel gedoe om het mengsel stabiel te krijgen. Het leek haast geen beton meer, eerder een soort kunststof. Het contact met de technici van ENCI was dan ook intensiever dan anders."

Polijsten in 3D

Het gekleurde en gepolijste beton stelde Hurks Prefabbeton nog voor een andere uitdaging. Jan Dekkers: "Om de ronde leuningen 3D te slijpen, moesten we een nieuwe technologie toepassen. Polijsten doen we normaal met vlakke vormen, maar nu hebben we het helemaal machinaal geslepen met een 5-assige slijpmachine." Het resultaat mag gezien worden: een roze, terracotta zeewering van bijna 2 km lang. Een prachtig project.

Scheveningen
Nederland