10. juni 2015

Bouw van de trap met uitkijkplatform gestart

Tussen de oude Luikerweg (bovenop de Sint-Pietersberg) en de kalksteengroeve van cementproducent ENCI in Maastricht is begonnen met de bouw van een spectaculaire trap en uitzichtplatform. De trap zorgt ervoor dat de groeve beter wordt ontsloten. Dit is één van de uitvoeringsmaatregelen van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied.

Er ontstaat zo een verbinding met D’n Observant en de Oude Luikerweg op het plateau van Caestert.

De komende maanden worden de trap en het uitzichtplatform gebouwd. Het is de bedoeling dat de trap in september gereed is. Zodra de terreinen onderaan de trap ingericht zijn en de kalksteengroeve veilig is gesteld voor recreanten, kunnen bezoekers gebruikmaken van de trap. Dat zal in de loop van 2016 het geval zijn. Zij zullen dan via de overgangszone kunnen wandelen richting D’n Observant.

Het uitzichtplatform wordt al in de tweede helft van 2015 toegankelijk gemaakt voor bezoekers.

Sneak preview op het resultaat

Onderstaande verbeeldingen zijn gemaakt op basis van het meest recente ontwerp. Het is de toegang naar de trap en uitzichtplatform bovenop de St.-Pietersberg in Maastricht. Ook is er een verbeelding van de trap en uitzichtplatform gezien vanuit de groeve (beide verbeeldingen zijn gemaakt door Rademacher & de Vries Architecten uit Amsterdam).

Bouw van de trap met uitkijkplatform gestart.
Bouw van de trap met uitkijkplatform gestart.
Samen bouwen aan een prachtig uitzicht

Opdrachtgever van het project is de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (SOME). Het ontwerp van de trap en het uitzichtplatform is van Rademacher & de Vries Architecten uit Amsterdam. Projectleiding van de bouw is in handen van Natuurmonumenten (toekomstig eigenaar van de trap). De engineering vond plaats door Castermans Engineers uit Gronsveld (gespecialiseerd in de engineering van beton- en staalconstructies). De bouw vindt plaats door Knols Projects uit Maastricht. De afdeling Gebouwen van Natuurmonumenten vormt samen met Castermans Engineers de directie van dit project.

SOME krijgt voor de realisatie van de trap financiële steun van ENCI, Natuurmonumenten, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg. Verder heeft de Stichting van de Europese Unie subsidie gekregen van het Europese Regionale ontwikkelingsfonds via het Interreg IVB/NWE-programma «RESTORE». Dit is een partnership tussen overheden, natuurorganisaties en groeve-exploitanten in Nederland, Engeland, Duitsland en België om kennis te delen en ‘beste praktijken’ te promoten op het gebied van herinrichting van groeves.