5. september 2013

Transformatie ENCI-groeve in volle gang

De afgelopen maanden is ENCI voortvarend verder gegaan om de afspraken uit het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied, na te komen. De nieuwste ontwikkelingen in de groeve en overgangszone zijn onder andere de aanleg van een natuurzwemplas, de voorbereidingen voor een nieuwe trap en/of lift tussen de oude Luikerweg bovenop de Sint-Pietersberg en de ENCI-groeve, en het creëren van drie kalksteenzuilen als visuele afscheiding van de Oehoevallei. We hebben ook al het «Point Sublime» in de overgangszone uitgezet. (NB: kijk ook eens op www.enci-gebied.nl voor meer info over het Plan van Transformatie!).

In het najaar wordt het eerste deel van de Centrale Allée gerealiseerd. ENCI-directeur Günther Gach: «De uitvoering van het Plan van Transformatie is voor mij als nieuw aangetreden directeur van ENCI Maastricht een geweldige uitdaging. We zijn druk doende om het bedrijventerrein te transformeren. De komst van Inashco is de eerste echte grote structuurversterking. Met de aanleg van de zwemvijver, de bouw van de zuilen in de groeve en de aanleg het eerste deel van de Centrale Allée geven we een duidelijk signaal dat we het Plan van Transformatie samen met de Stichting consequent uitvoeren.»

Groeve: natuurzwemplas krijgt langzaam vorm

Zwemmen, pootje baden, picknicken of heerlijk ontspannen langs het water in de ENCI-groeve. Nu al treft ENCI de nodige voorbereidingen om deze aanlokkelijke vooruitzichten te realiseren. Günther Gach: «In het kader van het Plan van Transformatie zijn onze groevemachinisten gestart met de inrichting van een bijzondere natuurzwemplas aan de rand van de overgangszone, tussen de centrale waterplas in de groeve en de reeds bestaande vijver ‘Onder D’n Olifant’. Vanaf 2015 zal wat nu nog aanlokkelijke toekomst is, plotseling realiteit zijn: vanaf dan kunnen inwoners van Maastricht en omgeving genieten van deze unieke natuurzwemplas in dit prachtige, on-Nederlands stukje natuur. De omgeving waar Mosasaurus Bèr is gevonden, zullen we in deze zwemplas als een soort schiereiland markeren.»

In nauw overleg met Natuurmonumenten, toekomstig beheerder van de groeve, graaft ENCI de bodem momenteel uit. Inmiddels worden de contouren van de natuurzwemplas al langzaam zichtbaar. De zwemvijver zal tussen de twee en vier meter diep zijn. Leuk detail is dat de plas niet ver ligt van de plek waar in 2014 een stijgpunt wordt gemaakt om de oude Luikerweg te verbinden met de groeve.

Groeve: nieuwe trap en/of lift zal 40 meter hoogte overbruggen tussen Sint-Pietersberg en groeve

Dit nieuwe stijgpunt komt aan de noordkant van de ENCI-groeve te liggen. Het stijgpunt, in de vorm van een trap en/of lift, moet de oude Luikerweg verbinden met de ENCI-groeve en een hoogteverschil van circa 40 meter overbruggen. Peter Mergelsberg, Directeur van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied die toeziet op de kwaliteit en voortgang van het Plan van Transformatie: «Op deze manier zullen we het historische verbinding Maastricht - Luik, via de overgangszone, in ere herstellen. In de loop van dit jaar wordt duidelijk hoe de trap eruit komt te zien, al dan niet gecombineerd met een lift. In 2014 zullen we deze nieuwe, spectaculaire verbinding gaan bouwen.»

Groeve: drie kalksteenzuilen rijzen op

Aan de noordzijde van de groeve creëert ENCI momenteel drie kalksteenzuilen als visuele afscheiding van de Oehoevallei. Dat is zo afgesproken in het Plan van Transformatie. Günther Gach: «Deze torens zullen elk 20 tot 30 meter hoog worden. Niet alleen dienen ze als visuele afscheiding van de Oehoevallei, ze zullen in de toekomst ook opvallen als machtige, geologische monumenten en mogelijke verblijfplaats van de Oehoe. In 2013 zijn onze groevemachinisten begonnen met de ”bouw” van deze zuilen. De laagstgelegen zuil rijst al duidelijk op uit de bodem van de groeve.»

Overgangszone: diverse hoogtes voor subliem kijkje op de groeve

De overgangszone wordt momenteel uitgegraven en ligt in het hart van het ENCI-gebied: tussen de groeve en het bedrijfsterrein. De zone ligt in het mooiste gebied van de groeve, namelijk de 600 meter lange oostrand met een schitterend zicht op de groeve. In de toekomst zullen hier recreatie, horeca, wellness en creatieve bedrijvigheid samenkomen. Groevemachinisten van ENCI graven de zone momenteel in diverse hoogtes af, waardoor het uitzicht over de groeve werkelijk uniek zal zijn.Deze werkzaamheden zullen duren tot medio 2014.

Overgangszone: het «Point Sublime» met uitzicht over groeve is uitgezet

Inmiddels is in de overgangszone het zogenaamde ‘Point Sublime’ reeds uitgezet. Dit is een toegang en uitkijkpunt dat nog vormgegeven moet worden. Peter Mergelsberg: «Bij het Point Sublime zullen bezoekers een spectaculair uitzicht over de groeve hebben en van hieruit de hoofdwandelroute in de groeve kunnen bereiken. Het Point Sublime wordt het eindpunt van een nieuwe, centrale verbindingsweg ”De Centrale Allée” die vanuit het bedrijventerrein richting groeve zal lopen en de overgangszone en groeve zal verbinden met de Lage Kanaaldijk.»

Kijk ook eens op www.enci-gebied.nl voor meer info over het Plan van Transformatie van ENCI Maastricht!!