Verhoog uw CSC-certificatie dankzij de CSC-score van ENCI

U produceert beton. U doet dat zo duurzaam mogelijk. Maar om 100% zeker te zijn dat uw eindproduct duurzaam is, moet u ook zekerheid hebben over de herkomst van uw grondstoffen (toeslagmaterialen, cement). Die combinatie van productie en herkomst wordt beoordeeld door het nieuwe internationale certificatiesysteem CSC (Concrete Sustainability Council). Op eigen kracht kunnen betonproducenten een zilveren CSC-certificaat behalen, maar voor een gouden certificaat hebben zij de steun nodig van een duurzame leverancier – een leverancier met een CSC-score. ENCI is de eerste Nederlandse cementproducent met zo’n score.

Waarvoor staat CSC?

CSC is een initiatief van de cement- en de betonindustrie. Dit nieuwe internationale certificatiesysteem vervangt het bestaande keurmerk “Beton Bewust” voor betonmortelondernemingen.

  • CSC toont op een transparante manier in welke mate een bedrijf in de betonsector actief is op het gebied van duurzame ontwikkeling en verantwoorde herkomst van grondstoffen in de toeleveringsketen.
  • CSC beoordeelt de milieu-impact van het productieproces in de totale keten én de impact op de sociale en economische omgeving waarin het bedrijf actief is.
  • CSC wil een wereldwijde standaard ontwikkelen op het gebied van verantwoord inkopen van grondstoffen en het bijbehorende certificeringssysteem voor betonproducten.

Meer informatie vindt u op de website van Beton Bewust|CSC.

Waarom een CSC-audit van uw cementleverancier?

Verantwoord produceren is één aspect in de CSC-beoordeling, verantwoord gebruik van materialen speelt bijna een even belangrijke rol. De verhouding in de beoordeling is als volgt:

  • toeslagmaterialen: 15%
  • cement: 25%
  • betonproductie: 60%

Toeslagmaterialen en cement bepalen dus 40% van uw CSC-beoordeling. Zelfs als uw betonproductie positief beoordeeld wordt, dan nog scoort u voor CSC niet hoger dan 60%, wat goed is voor Zilver. Een hogere beoordeling (Goud) haalt u enkel als u met een duurzame grondstoffenleverancier werkt.

Samen met ENCI naar een gouden CSC-certificaat

Als eerste Nederlandse cementproducent heeft ENCI een CSC-audit laten uitvoeren en een CSC-score van 97,19% behaald. Door die score kunt u de CSC-certificatie Goud behalen. En die opent heel wat deuren voor u. Denk maar aan gunningscriteria of beoordelingssystemen voor aanbestedingen (BREEAM, LEED, …): met een certificatie Goud scoort u extra punten om voor zulke projecten in aanmerking te komen – en de opdracht binnen te halen.

Concrete Sustainability Council.