Kazerne Dossin

Kazerne Dossin hult zich in ’t wit
 

CBR en Inter-Beton leggen basis voor wit beton voor nieuwbouw

Het Holocaustmuseum in Mechelen wordt vernieuwd. De nieuwbouw verrijst aan de overkant van de huidige Kazerne Dossin. Het ontwerp is van awg architecten, onder leiding van bOb Van Reeth. Voor de realisatie dragen Inter-Beton en CBR hun steentje bij.

Terrazzo-effect

"Wit beton op basis van witte granulaten: dit was de vloer die de architecten wilden", vertelt Yves Mataigne (account manager CBR Wit). "De wens van de ontwerpers was om een granitovloer te verkrijgen. Dat kon door na volledige uitharding te gaan polijsten met diamantschijven. De visuele meerwaarde van zo’n afwerking wordt vrij snel duidelijk: het massieve karakter contrasteert sterk met het subtiele spel van fijne granulaten en de hoge afwerkingsgraad."

Bovendien heeft zo’n esthetische betonvloer nog enkele voordelen:

  • hij is gestort in de massa, en dus eenvoudig te renoveren en onderhoudsvriendelijk;
  • je vermijdt voegen zoals bij tegels: er zijn enkel zaagsneden, en die dienen als technische voegen om scheuren te vermijden. Zo behoud je het monolithische, massieve karakter van het beton.
Kleurvastheid

Om stalen te maken voor de samenstelling van het wit beton, schakelde Inter-Beton CBR in. "Wij zijn op zoek gegaan naar de juiste granulaatsamenstelling en betonkleur. Voor zo’n witte, gepolijste betonvloer kom je per definitie uit bij wit cement. Dat garandeert kleurvastheid, een egale kleur zonder schakeringen, die beantwoordt aan de esthetische vereisten." Nadat een proefvak van 2x2 was gestort en gepolijst, kreeg Inter-Beton groen licht om de werken aan te vatten.

Coördinatie en advies

CBR vervulde in dit project een coördinerende en adviserende rol. Yves Mataigne: "De architect wilde nog witter beton door titaandioxide als wit pigment toe te voegen. Dat zou een aanzienlijke meerprijs betekend hebben voor de aannemer. Tijdens het ontwerptraject overtuigden onze stalen de architect om daarvan af te stappen: de combinatie van een goede beschermlaag en de juiste afwerkingsproducten (o.a. voor oppervlaktebehandeling) bieden een grotere meerwaarde dan de toevoeging van het pigment titaandioxide."

Niets aan het toeval overgelaten

Ook de betoncentrale liet niets aan het toeval over, vertelt Alain Schoolaert (Plant Manager Inter-Beton).

  • Mixers"We hebben onze betonmixers grondig geïnspecteerd op betonresten. Het laden gebeurde buiten de centrale: het risico op contaminatie zou anders te groot zijn."
  • Granulaten: "We kozen voor Noors wit, dat we in big bags hebben aangeleverd gekregen en met de hulp van een verreiker in de truckmixer hebben geladen. Uiteraard deden we een visuele controle."
  • Cement toevoegen: "Dat gebeurde in de centrale, nadat de installatie voldoende gereinigd was."
  • Beton aanmaken: "Onze laboranten volgden de levering integraal op, van laden tot lossen. Ze hielden de vloeibaarheid constant onder controle. Zo krijg je na het schuren, als het betonskelet waarneembaar is, een homogeen mengsel."
  • Pompen: "We eisten van de pompfirma dat ze vooraf controleerden dat er geen bestaande brokken in de pompinstallatie zaten."
Mechelen
België