28. oktober 2015

Uitzichtplatform bij ENCI-groeve open voor bezoekers

Vanaf nu kunnen wandelaars op de Sint-Pietersberg vanaf een gloednieuw uitzichtplatform genieten van een spectaculair uitzicht over de kalksteengroeve. De trap wordt in de loop van 2016 opengesteld voor bezoekers. Woensdag 28 oktober jongstleden zijn in het bijzijn van ruim 100 genodigden het nieuwe uitzichtplatform en de 40 meter hoge trap tussen de Sint-Pietersberg en de ENCI-groeve in Maastricht feestelijk opgeleverd. De uitvoering van het project is voorspoedig verlopen.

Met de aanleg van de trap wordt een deel van de historische route Maastricht - Luik, in ere hersteld en de groeve beter toegankelijk gemaakt. Dat is één van de afspraken die zijn gemaakt in het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied. De trap wordt in de loop van 2016 opengesteld voor bezoekers, zodra de terreinen onderaan de trap ingericht en veilig zijn. Via een pad loop je dan richting natuurbad en de overgangszone die zich bevindt tussen de groeve en het ENCI-bedrijventerrein. Er ontstaat zo een verbinding met D’n Observant en de oude Luikerweg op het Plateau van Caestert (B).  

Directeur van ENCI Maastricht Günther Gach: « Dit uitzichtplatform en de trap zijn echt een meerwaarde voor de stad Maastricht. Ik vind het mooi om te zien dat bedrijvigheid, natuur en recreatie zich blijven ontwikkelen in dit gebied. Het motto van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied wordt hier echt waargemaakt: het onverenigbare wordt verenigd. Dat is te danken aan een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. »

Zweven boven de groeve …

Heel spectaculair is het uitzichtplatform bij de trap met een uitzicht van 360 graden rond. Het langwerpige, in staal uitgevoerde platform strekt zich vanuit de bosrand over de groeverand uit en bevindt zich 40 meter boven de bodem van de groeve. Het uitzichtplatform is 18 meter lang en 3 meter breed en bevat een roostervloer. De waaghalzen die dit plateau betreden, «zweven» als het ware boven de groeve.

Algemeen Directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel: «Jac P. Thijsse en Piet van Tienhoven, de oprichters van Natuurmonumenten, bewogen in 1923 hemel en aarde om de Sint-Pietersberg te vrijwaren van mergelwinning. Nu had ik ze graag laten zien dat het toch nog goed is gekomen. De organisaties betrokken bij het Plan van Transformatie werken samen om het gebied een nieuwe bestemming te geven. Staand op het platform zie je in de groeve een nieuw natuur- en recreatiegebied ontstaan. Ik hoop dat mensen hier graag naartoe komen om uit te waaien en te genieten. Want natuur laat je leven.» 

Bijna 100 genodigden waren aanwezig bij de feestelijke oplevering. Het gezelschap is via Infocentrum Châlet D’n Observant via de overgangszone gewandeld naar de trap en hebben vervolgens de 210 treden beklommen. Een groep dansers die begeleid werd door muzikanten, ging het gezelschap voor. Bovenop de Sint-Pietersberg hebben bestuurders van de vijf partijen die betrokken zijn bij de uitvoering van het Plan van Transformatie, het uitzichtplatform geopend door symbolisch vijf ballonnen de lucht in te laten gaan. Dit waren Hans Teunissen, Gedeputeerde van de Provincie Limburg, Jack Gerats, Wethouder van de Gemeente Maastricht, André Jacquemart, General Manager van HeidelbergCement Benelux (waartoe ENCI behoort), Marc van den Tweel, Algemeen Directeur Natuurmonumenten en William Gerardu namens Stichting Sint-Pietersberg Adembenemend (vertegenwoordiging omwonenden).

Enkele weetjes
  • Elke cm kalksteen van de kalksteenwand bij de trap is gemiddeld 500 jaar aardgeschiedenis
  • Het gele kalksteenpakket is 10 keer ouder dan toen de eerste Mensachtigen op Aarde rondliepen
  • Het gele kalksteenpakket bestrijkt een periode van maar liefst 6 miljoen jaar, namelijk van 72 - 66 miljoen jaar geleden
  • Aantal traptreden: 210
  • Hoogte van de trap: 40 meter
  • 250 meter aan leuningen
  • 210 m3  beton
  • Constructiestaal: 30.000 kg, wapeningsstaal: 20.000 kg
  • Enkele banken om tussendoor uit te rusten
  • Uitvoeringsduur van het project: 100 dagen
Openingstijden

Het uitzichtplatform is vanaf nu open voor bezoekers op de volgende openingstijden:
- van 1 september tot 1 april  : van 09.00 - 17.00 uur
- van 1 april tot 1 september  : van 08.00 - 20.00 uur

Bouw mogelijk door diverse partners …

De bouw van de trap is mogelijk gemaakt door de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied, Natuurmonumenten, ENCI, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en een subsidie van de Europese Unie vanuit het Europese Regionale ontwikkelingsfonds via het Interreg IVB/NWE-programma «RESTORE».