8. september 2014

Woon-, werk- en winkelproject Cadiz

Het witte sluitstuk van het Antwerpse Eilandje 
Cadiz, het ambitieuze nieuwbouwproject dat eind 2015 het sluitstuk wordt van de reconversie van het Antwerpse Eilandje, geeft zich niet onmiddellijk bloot. Op straatniveau valt een gigantische sokkel met drie bouwlagen op. Vanop een afstand zie je vanuit die sokkel vier woontorens van acht verdiepingen oprijzen. Wat zowel van dichtbij als iets verder in het oog springt: het witte architectonische beton. 

Sterke identiteit 
Het concept van Cadiz, ontworpen door Poponcini & Lootens Architecten in samenwerking met Meta Architectenbureau, moest passen in de volumetrische randvoorwaarden van het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) ‘Cadix’. Dit leverde dus de bijzondere constructie op met een homogeen bouwblok op het niveau van de wijk − dat winkels, horeca, kantoren en zelfs een woonzorgcentrum zal huisvesten – en de hoge volumes binnenin. Onmiskenbaar een gebouw met een sterke identiteit op het niveau van de stad. 

Speels wit 
Wit architectonisch beton, op basis van wit cement van CBR, draagt in grote mate bij tot die sterke identiteit. Op niveau één en twee van de buitensokkel of ‘stedelijke plint’ contrasteren forse, maar speelse witte betonnen gevelelementen met de donkere gevelpanelen op het maaiveldniveau. Bouwlaag één en twee vormen zo een ‘zwevend’ lichtkleurig, maar toch robuust volume op het niveau van de wijk. Ook voor de markante doorlopende terrassen/balkons van de vier woontorens werd wit architectonisch beton gebruikt. Gecombineerd met de groen-grijze gevelsteen refereren de torens aan de pakhuizen van weleer. 

Heel wat betonuitdagingen 
Eurobeton leverde het prefab architectonische witte beton voor het Cadiz-project, zo’n 3.000 m3 in het totaal. Voor de buitensokkel, die in de wijk zelf het meest in het oog springt, werd geopteerd voor een zo wit mogelijk beton dat zeer lang mooi wit blijft Boudewijn De Nys, Technisch Directeur Eurobeton: ‘Voor ons is dit een bijzonder project: we spreken over 520 kolommen en 160 balken voor de gevel van de sokkel en 560 terrassen voor de woontorens. Qua uitvoering kwamen daar heel wat uitdagingen bij kijken. Zo moesten wij voor de trapeziumvormige terrassen links én rechts georiënteerde bekistingen maken. Ook de productie van de kolommen en balken was niet evident: omdat bijna een kwart van de kolommen en balken vierzijdig zichtbaar zijn, hebben we de elementen aan de stortzijde extra bewerkt. Veel stuks, een complexe productie en een hoog productieritme: Cadiz is een huzarenstukje, maar het resultaat zal heel spectaculair zijn.’ 

Ook in Nederland via ENCI 
CBR leverde het witte cement voor het architectonische beton. In Nederland wordt het witte cement van CBR op de markt gebracht door ENCI. Een project zoals Cadiz? ENCI is uw partner om het ook in Nederland te realiseren.